WooCommerce – verdens mest populære nettbutikktillegg

Hva er WooCommerce?

WooCommerce er en åpen kildekode tillegg (plug-ins) til WordPress som sømløst implementerer en profesjonell nettbutikk som en del av ditt WordPress nettsted. At nettbutikken bygger på åpen kildekode betyr at du gratis kan installere WooCommerce som en del av ditt nettsted.

Hvem står bak WooCommerce?

WooCommerce eies og holdes oppdatert av Automattic. Det samme firmaet som har utviklet WordPress: – Verdens mest brukte publiseringsløsning for å utvikle nettsider. Det anslås at 1 av 4 nettsteder idag er utviklet i WordPress.

Verdens mest populære nettbutikk

WooCommerce er idag verdens mest brukte nettbutikktillegg til WordPress. WordPress selv påstår at WooCommerce benyttes av over 30% av alle verdens nettbutikker, mens brukertallene ulike analyseinstitutter har kommet frem til varierer fra 2 til 4 millioner aktive WooCommerce nettbutikker. Online statistikken til builtwith.com har kommet frem til at omtrent 2,1 millioner nettbutikker bygger på WooCommerce. Uansett hvilke tall vi skal tro på er budskapet det samme: – WooCommerce er verdens dominerende nettbutikkplattform.

Hvorfor anbefaler vi nettbutikken WooCommerce?

Årsaken til at vi anbefaler nettbutikktillegget WooCommerce hvis du har et nettsted utviklet i WordPress skyldes ikke bare at WooCommerce er gratis og en åpen kildekode som du selv kan endre og tilpasse som du vil hvis du kan PHP programmering, men først og fremst fordi:

  • En fleksibel nettbutikk – Siden WordPress og WooCommerce er de to mest brukte løsningene for å utvikle egne nettsider med en nettbutikk finnes det idag hundrevis av gratis tillegg (plug-ins) du kan laste ned fra WordPress.org og enda flere premium plug-ins du kan kjøpe fra ulike firmaer for å tilføre nettbutikken de fremtidige funksjonene du måtte ønske. Du finner alltid en ferdig utviklet plug-ins som er istand til å gjøre jobben din hvis du har en nettbutikk utviklet i WooCommerce.
  • En stabil nettbutikk plattform – Siden det er WordPress selv som holder WooCommerce oppdatert og videreutvikler den er dette den mest stabile nettbutikken for WordPress. Har du en WooCommerce nettbutikk trenger du ikke være redd nettbutikken skal gå ut på dato eller få sikkerhetshull. Kildekoden oppdateres månedlig av WordPress.
  • Alle kan WooCommerce – Populariteten til WordPress og WooCommerce gjør at alle kan denne teknologien. Uansett hvor i verden du befinner deg er det lett å finne lokal kompetanse eller nettkompetanse du kan benytte deg av for å videreutvikle din eksisterende nettbutikk uten å måtte begynne på nytt hver gang.
  • Lave kostnader – Siden rammeverket er gratis, alle kan WooCommerce og fordi det kontinuerlig utvikles nye tillegg til WordPress og WooCommerce er kostnadene med å ta i bruk og videreutvikle denne nettbutikkløsningen minimale i forhold til konkurrerende løsninger.

Normalt er det slik at gratis produkter aldri er de beste produktene i markedet. Dette gjelder imidlertid ikke i dette tilfellet. Årsaken ti at dette gratis produktet samtidig er det beste ligger i at selskapet Automattic tjener inn sine kroner på:

  • konsulenttjenester rundt systemet
  • salg av tillegg, også kalt utvidelser og premium plug-ins
  • salg av tilpassing

Hvem passer WooCommerce for?

WooCommerce passer for alle typer virksomheter, enten vi snakker om et stort konsern eller et lite selskap med noen få ansatte. WooCommerce er laget for å selge såvel fysiske som digitale produkter i alle former, varianter og størrelser.

WooCommerce er i utgangspunktet laget for å selge fysiske og digitale produkter, men ved å kjøpe et premium tillegg er det også mulig å selge tjenester (f.eks. kurs og hotellrom), medlemskap og regelmessige abonnementer.

Frakt og betaling

WooCommerce gir deg muligheten til å tilby dine kunder gratis frakt, flat rate frakt, eller gjøre sanntid beregninger ved å inkludere en tredjeparts fraktkalkulator. Bing og de fleste større distributørene tilbyr idag gratis fraktkalkulatorer som du kan laste ned fra WordPress.org for å beregne fraktkostnadene basert på varens prioritet, størrelse og vekt.

Varene kundene bestiller kan de betale kontakt ved levering eller henting i forretningen, i oppkrav, via BACS (bankoverføring), PayPal eller et betalingskort (Visa, MasterCard og American Express). Over 140 regionspesifikke gatewayer er idag integrert med WooCommerce, inkludert populære valg som Stripe, Authorize.Net og Amazon betalingstjeneste.

Skrevet i PHP og benytter mySQL

I likhet med WordPress er WooCommerce skrevet i programmeringsspråket PHP, mens alle dataene ligger lagret i en mySQL database. I tillegg benytter WooCommerce en rekke JavaScript for å utføre ulike funksjoner som kan gjøres enklere og bedre ved bruk av JavaScript enn ved bruk av PHP.

PHP og Java er idag verdens mest brukte programmeringsspråk, mens mySQL er det dominerende databaseformatet på Internett. Dette gjør det enkelt å finne kompetansen som kreves for å videreutvikle nettbutikken for å tilpasse den til egne behov.

Kan kjøres på alle plattformer

Siden WooCommerce benytter den samme teknologien som WordPress krever kan WooCommerce kjøre på alle servere som WordPress kan kjøre på. Det vil si at nettbutikken kan kjøres på såvel Linux (Apache) som Windows (IIS) baserte systemer, med PHP og mySQL installert. Den mest stabile plattformen med den høyeste ytelsen gir allikevel en Linux basert plattform, da PHP og mySQL i utgangspunktet ble skrevet for denne serverplattformen.

Laget med utgangspunkt i utvikleres behov

WordPress sier at WooCommerce er laget med utgangspunkt i utviklernes behov. WooCommerce leveres derfor med et REST API grensesnitt som gjør det mulig å integrere WooCommerce med nesten alle typer eksterne tjenester. De har også vært ekstremt opptatt av å utvikle en sterk og robust ramme som utviklere kan bruke for å skalere nettbutikken fra helt grunnleggende behov til det mest avanserte behov.

Hvordan installere WooCommerce?

Siden WooCommerce er et tillegg til WordPress må du først ha WordPress installert før du kan installere WooCommerce. Har du et webhotell hos OnNet kan du installere WordPress med et klikk fra kontrollpanelet til webhotellet. Klikk her for å se hvordan dette gjøres.

Når du har installert WordPress kan du installere WooCommerce på følgende måte fra WordPress Dashbord (kontrollpanelet til WordPress):

Utvidelser -> Legg til ny -> Søk etter WooCommerce -> Installer – Aktiver (se bildet nedenfor).

installer-woocommerce

Du kan også laste WooCommerce ned som en fil fra WordPress.org, for så å installere tillegget manuelt ved å laste opp filen manuelt til din WordPress installasjon.

Når WooCommerce er aktivert vil du få en steg-for-steg forklaring på de ulike funksjonene på nettsiden. Følg denne Wizarden hvor du blir bedt opp å konfigurere selve nettbutikken din. Etter installasjon kan du legge til de tilleggene du måtte ønsker.